Litt historie om en annen som også kan ha bodd her på Bremsnes - Ragnvald Mørejarl
Etter at Harald Halvdansson Hårfagre vant sin seier i Hafrsfjord i 872, fikk han håret skåret av sin kjære venn (etter det Snorre skriver) og kampfelle Ragnvald Øysteinsson. Fra gammelt av har det på folkemunne blitt sagt at det var her på Bremsnes at det ble gjort. Han hadde latt håret gro vilt etter at han som femtenåring la frem et såkalt Brageløfte om ikke klippe håret før han hadde samlet Norge til sitt kongerike, dvs. ikke Norge slik vi kjenner det i dag, men et vestlandsrike. Ladejarlen Håkon Grjotgarsson og Mørejarlen Ragnvald var alliansepartnere i dette prosjektet. Det tok ca. ti år fra han ga sitt Brageløfte til han vant slaget i Hafrsfjord. Det må bety at han var født ca. 847. Ragnvald Mørejarl var født ca. 830, så han var noen år eldre.
Her på Bremsnes har vi en eldgammel steinring (ca. 3000 år), med åtte steiner som danner selve sirkelen, og med en stor stein ved midten som har en konkav overflate. Vi kaller den for offersteinen. Jeg tenker meg at da håret til Harald var skåret, så la han eller kanskje en lokal Gode håret frem som et offer til den guden som hadde hjulpet Harald til seier mot alle høvdingene og småkongene, og det må vel ha vært Odin vil jeg tro.
Vi vil hevde at det var her på Bremsnes at Ragnvald Mørejarl holdt til. Vi ser at Bremsnesgården er i eie hos etterslekten hans. Hans sønn Tore Teiande overtok som Mørejarl da faren og seksti mann ble overrasket og brent inne i en hall i 892. Det var to av Harald Hårfagre sine sønner, Halvdan Hålegg og Gudrød Ljome som stod for udåden. Harald straffet Gudrød selv, mens en annen av Ragnvald sine sønner, en frillesønn kalt Torv-Einar, drepte Halvdan Hålegg og slik hevnet sin far. I et kvad håner han sin bror Tore for å være taus og passiv, og slik fikk han tilnavnet Teiande. Det var nok gjerne slik kongen Harald ville det, for han fikk Tore gift med sin datter Ålov, og hun fikk tilnavnet Årbot. De fikk en datter som het Bergljot, og hun ble igjen mor til den kjente og mektige Håkon Sigurdsson Ladejarl (935-995). Og Bremsnesgården var i hans eie på den tiden. Kanskje som arv etter sin bestefar og oldefar på Møre.
Ragnvald Mørejarl hadde en sønn til som er kjent. Han het Gange-Rolv. Han var viking, og den franske kongen gjorde ham til hertug av Normandie i 911. Han ble gift med Poppa av Bayeux, og et av tipptipptippoldebarna hans; han som ble kalt Vilhelm Erobreren, invaderte med sin normannerhær England i 1066. Den senere kongeslekten i England kan altså føre sine aner tilbake hit til Bremsnes og Nordmøre.
En sønn av Tore Teiande og Ålov Årbot het Torbard. Han dro også ut i viking, og han kom til Normandie der onkelen Gange-Rolv var blitt hertug. Han ble gift med en frilledatter av onkelen sin, og de la grunnlag for en adelsslekt der som ble hetende De la Mare. Mare og Møre har samme opphav, og betyr ved havet. Flere av deres tippoldebarn var med da Vilhelm erobret England.
Sentralt i denne historien om mektige slekter i vikingtiden står altså Ragnvald Mørejarl. En av hans mytologiske forfedre var Kong Nor som noen mener navnet Norge kommer av. Ragnvald var kjent som ”den mektige og rådsnare”, og var sikkert en kjempe slik datidens mennesker så ham.
Ragnvald Mørejarl (av Rolf Øydvin)
Tegning av Rolf Øydvin ©